nutrition

תזונה בזמן שלשולים: 5 כללים שחייבים להכיר

שלשול קורה כשהגוף מפריש צואה נוזלית בכמויות גדולות דרך פי הטבעת. התדירות של היציאות בזמן שלשולים היא בדרך כלל גבוהה, וקשה למנוע את יציאת השלשול.

מהם הגורמים לשלשול?

הגורמים יכולים להיות:

  • פציעה כלשהי
  • מתח נפשי
  • זיהום מיקרואורגניזמי או חיידק, כגון Clostridium botulinum, הגורם למחלת הבוטוליזם, E-COLI או סלמונלה
  • וירוס כגון רוטא-וירוסים, Rotavirus, הגורמים לגסטרואנטריטיס
  • דלקת במערכת העיכול
  • אמבות (למשל: Entamoeba histolytica, הגורמת לדיזנטריה)
  • תולעים כמו תולעת הסיכה. כשיש תולעים זה מלווה גם בגירוד בישבן ובאיבוד משקל.
  • חשיפה לקרינה או טיפול כימותרפי
  • רגישות ללקטוז
  • ניתוח באזור המעי
  • התייבשות
  • סרטן המעי הגס
  • אנמיה
  • תסמונת המעי הרגיז
  • מחלות כמו גסטריטיס, קרוהן, אולסרטיב קולויטיס

כלל 1: להבין למה אנחנו משלשלים

השלשול נגרם משתי סיבות עיקריות:

  • רעלנים שמשחררים אותם החיידקים או הפתוגנים שיש לנו בגוף. השלשול נגרם עקב שיבוש מאזן הנוזלים בתאי המעי.
  • הרס תאי המעי. כשיש שלשול הרעלנים תוקפים את השונים וכך המים מגיעים למעיים, ולא נספגים במעי.

כלל 2: מה לאכול בזמן שלשול?

שלשולים בדרך כלל עוברים בתוך כמה ימים. בזמן זה הכי חשוב לשתות המון מים כדי לפצות על המים שתאבדו. אפשר לשתות שמן רימונים שיעיל נגד תולעים ועוזר לשלשולים.

אפשר לקחת תרופה נגד שלשול כמו אמודיום או סדיסטל. אפשר גם לקחת קלבטן. במקרה של שלשול קל לא מומלץ לקחת כדור. במקרה של תינוק משלשל מפורמולה, רצוי להוסיף מים לפורמולה ולפנות לרופא. אם יש לכם כאב בטן בשילוב עם שלשול רצוי לאכול אורז, טוסטים, מרקים ותפוחי אדמה. תרופת סבתא נוספת היא לשתות תה ציתרה.

מזונות נוספים שאפשר לאכול הם ביצה קשה, רסק בננה, תפוחי עץ וגזר, מרק עוף והעוף במרק, שוקולד מריר.

כלל 3: מה לא לאכול בזמן שלשול?

רצוי להמנע מאוכל חריף או פיקנטי, ולאכול לאט ובאופן מסודר. רצוי לשתות הרבה מים, לא לאכול 3 שעות לפני השינה או פחות מכך, לא לעצור כשצריך ללכת לשירותים, ולהימנע ממוצרי חלב, ממזון שומני ומאוכל שאינו טרי לחלוטין.

כלל 4: איך למנוע שלשול?

כדי למנוע שלשול רצוי לאכול הרבה סיבים תזונתיים. כדי למנוע שלשולי קיץ רצוי לשתות המון ולהוסיף למים תבלון של סומק, קינמון, ציפורן ולימון. רבים משלשלים בזמן טיולים, למשל בטיול בהודו. כדי למנוע שלשולים כתוצאה מזיהום רצוי לאכול מזון לא מטוגן, ומזון שמבשלים מולכם טרי ולא מזון שחיממו כשהגעתם. בנוסף רצוי לשתות רק מבקבוקים סגורים.

כלל 5: להתמודד עם שלשולים בחו"ל או במצבים מיוחדים

אם אתם מתמודדים עם שלשול במצב לא נעים של טיול בחו"ל או מצב בלתי רגיל אחר, ישנם כמה כללים נוספים שיעזרו לכם:

  • לשתות אך ורק מים מבקבוקים, לכל מטרה, גם לרחיצת שיניים.
  • להמנע מלאכול מזון בחוץ ובעיקר לא לאכול שום מזון רחוב, מדוכני מזון למשל.
  • לא לצרוך קרח שמקורו במי ברז, כלומר לא לשתות קרח בכלל בחוץ.
  • לאכול ירקות ופירות רק אם הם בושלו או אם אפשר לקלף אותם.
  • כל מזון שאתם מכניסים לפה, ודאו שהוא בושל כמו שצריך ואתם אוכלים אותו כשהוא חם ומהביל.
  • לעולם אל תאכלו שום דבר נא, בעיקר לא דגים, פירות ים או בשר.
  • אם אתם נוסעים לאזור שדורש חיסון, השיגו חיסון הפטיטיס.

אנחנו מאחלים לכם שתתמודדו עם השלשולים ושהם יעברו כמה שיותר מהר.

 

 

ייעוץ נטורופתי חינם

הצטרפו לקבוצת פליאו בפייסבוק וקבלו תשובות מנטורופתית ND מוסמכת אודות הדיאטה הבריאה והמובילה בעולם.